Новини

“Гей-альянс” проводить тестування на гепатит С серед учасників АТО в Білій Церкві на Міжнародний день по боротьбі з гепатитами

Шановні друзі та колеги,

 

28 липня, у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами, стартувала перша масштабна кампанія тестування на вірусний гепатит С серед військовослужбовців та представників інших силових структур, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції. Кампанія проводиться майже по всій території України за підтримки МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» та Міністерства оборони України.

 

Громадська організація «Гей-альянс» вирішила як і в попередні роки, приєднатися до проведення дня 28 липня. В місті Біла Церква, що у Київській області на території військової частини А3122 ми організували проведення експрес-тестування на гепатит С серед діючих та  демобілізованих учасників АТО. Це були чоловіки переважно від 29 до 38 років. Також нашими медичними працівниками було надане якісне передтестове та післятестове консультування та розповсюджувались інформаційно-освітні  матеріали про гепатит С, інтерв’юерами проводилось анкетування кожного, хто вирішим пройти тест. Загалом було протестовано 70 осіб і, на щастя, не було виявлено жодного позитивного результату на ВГС!

Також наші співробітники допомагали проводити експрес-діагностику 30 липня в Києві, на території Головного військового клінічного госпіталя Міноборони. Було протестований 21 учасник АТО, виявлено 5 позитивних результатів на ВГС.

unnamed unnamed (1) unnamed (2) unnamed (3)

 

Для довідки:

Чому це актуально саме зараз? Україна фактично перебуває у стані збройного конфлікту, в якому задіяно сотні тисяч військовослужбовців, цивільного населення та медиків. Через значну кількість поранених, ускладнення санітарних та соціально-економічних умов життя багатьох українців на сході ризик стрімкого зростання епідемії вірусних гепатитів в Україні значно більшає. Скринінг на ВГС не передбачений для мобілізованих Крім того, безпосередньо у районі проведення бойових дій майже відсутні засоби профілактики вірусних інфекцій.

 

Проблема вірусних гепатитів в останні роки набуває все більшої актуальності. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вірусом гепатиту С (ВГС) у світі інфіковано більше 150 мільйонів людей. На жаль, по Україні ми досі не маємо вірогідної статистики – єдиною офіційною цифрою є 43,5 тисячі зареєстрованих хворих з гепатитом С, тоді як за даними ВООЗ в Україні до 8% населення живе з ВГС, це приблизно 3 мільйони людей. Специфікою гепатиту С є його здатність тривалий час протікати у прихованій формі, а отже людина, не маючи ніяких зовнішніх ознак хвороби, може бути інфікованою і передавати вірус іншим. Ризик інфікуватись гепатитом вдесятеро вищий ніж ВІЛ, а діагностується він часто вже на стадії раку чи цирозу печінки.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар