PrEP Новини

Україна готується до масованого вторгнення PrEP!

21 листопада в Києві відбувся національна конференція щодо впровадження доконтактної профілактики (#PrEP) в Україні, в якому взяли участь представники урядових структур, керівники профільних медичних закладів, які будуть впроваджувати програму в регіонах, лідери і представники ЧСЧ-сервісних НУО і міжнародних організацій і агентств CDC, UNAIDS, ВООЗ. Організатором зустрічі виступив Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Зважаючи на успіхи пілотного проекту, який впроваджується з листопада 2017 року громадською організацією Alliance.Global за підтримки #CDC і Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health серед 100 #ЧСЧ і трансгендерних жінок в Києві, з 2019 року програма доконтактної профілактики буде розповсюджена по всій Україні! Звичайно, є дуже багато нюансів і технічних складнощів на шляху до успішного впровадження інтервенції, але я впевнений, що поєднання зусиль урядового сектору і громадських організацій дозволить зробити PrEP одним з найпопулярніших методів профілактики ВІЛ.

Так, за кошти #PEPFAR через Центр громадського здоров’я МОЗ України планується надати 1500 річних курсів PrEP, що передбачатимуться для людей з високим ризиком отримання ВІЛ, зокрема для ЧСЧ, секс-працівників і ВІЛ-негативних партнерів в дискордантних парах. А за кошти Глобального фонду фонд через Альянс громадського здоров’я – 1400 річних курсів для ЧСЧ (вся Україна).

Багато дискусій точилось щодо можливості отримання PrEP не тільки на щоденній основі, але і «на вимогу» (on demand), щодо можливості отримання PrEP в неурядовій організації, поштою та в аптеці. Член Національної ради з протидії ТБ та ВІЛ/СНІДу Andrii Chernyshev наголосив, що для максимального наближення доконтактної профілактики до клієнта та включення її до базового пакету послуг профілактики ВІЛ за кошти державного бюджету, потрібна планомірна адвокація на національному рівні, навчання соціальних і медичних працівників та вивчення кращих практик впровадження PrEP у світі.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар