Новини

ГО “Гей-Альянс” прийняв участь у засіданні міської Координаційної Ради з питань ВІЛ/СНІДу та туберкульозу

16 квітня в приміщенні Київської міської державної адміністрації (КМДА), відбулось засідання міської Координаційної Ради з питань ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

ga_logo_x360_shadowed_png24

В оновлений склад Ради (останнє засідання якої було а ж 1,5 роки тому!) було значно посилено представництво неурядового сектору, до неї увійшло багато нових активістів, що представляють уразливі до ВІЛ та ТБ групи населення (СІН, пацієнти ЗПТ, ЧСЧ, секс-працівники, а також працівники неурядових організацій, що займаються проблематикою ВІЛ/СНІДу, ТБ та вірусних гепатитів. Склад урядового сектору також майже повністю був оновлений.
Є багато надій, що цей склад Ради буде набагато більш ефективним, ніж попередні, і всі рішення вчасно будуть виконуватись.

Вперше групу ЧСЧ представляли два активісти: Андрій Чернишев (ГО “Гей-альянс”) та Денис Юнга (голова комітету здоров’я ЛГБТ-ради та заступник директора “Допоможи життю”).

Питання, що були розглянуті сьогодні:
1. Внесення змін до Положення про Київську міську Коордраду з питань притидії ТБ та ВІЛ/СНІДу, запропоновані неурядовими організаціями, а також в Регламент.
До Положення були додані пункти щодо найбільш уразливих груп (СІН, ЗПТ, ЧСЧ, секс-працівники тощо). Додані пункти щодо компетенції Ради розглядадти питання, що стосуються вірусних гепатитів, як одного з приорітетних напрямків її роботи, а також інші моменти.
Тепер Порядок денний та Регламент, перед остаточним їх затвердженням на наступному засіданні в середині травня, має розглянути юридичний відділ КМДА.

2. Стан затвердження Міської цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції на 2014-2018 роки.
Як відомо, с липня 2017 року Глобальний фонд повністю припиняє фінансування свої програм в Україні і кошти на програми ї профілактики ВІЛ/ІПСШ/гепатитів, догляду та підтримки мають бути повністю фінансовані з місцевого бюджету.

3. Стан та перспективи реалізації соціального замовлення в м. Києві.
Буде створена робоча група, куди увійдуть також представники НУО та активісти, для розробки механізму соціального замовлення в м. Києві.

4. Узгодження питання між Департаментом охорони здоров’я та комунальним підприємством “Фармація” щодо видачі препаратів рецептурних форм ЗПТ, придбаних МБФ “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”, а також щодо збільшення кількості сайтів ЗПТ в Києві.

5. Затвердження плану роботи Київської міської координаційної ради з питань протидії ТБ та ВІЛ/СНІДу на 2015 рік.

6. Підписання Меморандуму про співпрацю між КМДА та МБФ “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

P.S. На нашу думку, особливо актуальними питаннями відносно збереження програм профілактики ВІЛ/ІПСШ /вірусних гепатитів серед ЧСЧ, програм догляду та підтримки ЛЖВ, є виділення коштів з міської програми з ВІЛ/СНІДу, а також лобіювання соціального замовлення для представників найбільш уразливих груп, у тому числі і ЧСЧ.

З повагою,
Прес-служба ГО “Гей-альянс”

[huge_it_gallery id=”24″]

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар