Новини

Ін’єкційний PrEP вже в Україні

В квітні 2023 року в Україні була створена робоча група впровадження, яка складається з експертів та лікарів, що представляють різні установи, інституції та організації сфери боротьби з ВІЛ/СНІДом. Ця група обʼєдналася і працює задля того, щоб в Україні зʼявився і був доступний спеціальний засіб доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції для ЧСЧ, який вводиться ін’єкційно і не потребує щоденного прийому таблеток.

Така програма передбачає дворічний пілотний проєкт до якого залучені соціальні представники ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ» та лікарів СНІД-центрів. Ін’єкційний препарат, що буде доступний в Україні має назву діючої речовини «каботегравір» і передбачає введення в організм один раз на дві місяці.

12-13 вересня відбувся тренінг із впровадження ін’єкційного каботегравіру тривалої дії (CAB-LA) в якості ДКП в Україні. Ця подія стала важливим кроком для покращення догляду за пацієнтами та зниження поширення ВІЛ-інфекції.

Під час тренінгу було висвітлено численні аспекти впровадження CAB-LA, включаючи його ефективність, протоколи впровадження, критерії включення та протипоказання, менеджмент клієнтів та алгоритми обстеження. Важливою складовою стало навчання фахівців з “команд впровадження” залученню та супроводу клієнтів, які отримують CAB-LA, а також обліку даних.

Спікери, в свою чергу, поділилися найкращими практиками та глибокими знаннями: історією впровадження, нормативно-правовим підґрунтям, ключовими стандартами PEPFAR, міжнародним досвідом використання CAB-LA в якості ДКП, концепцією пілотного проекту, методикою залучення клієнтів до отримання терапії та менеджменту клієнтів, включаючи клініко-лабораторний моніторинг.

Слід заначити, що Україна є першої країною в Центральній та Східний Європі та Центральній Азії, яка отримала дану унікальну можливість для профілактики ВІЛ серед ключових груп населення. Оскільки препарат є дороговартісним, покриття витрат повністю відбувається за рахунок міжнародного донору: The U.S. President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR).

Пілотний проєкт в Україні впроваджується Центром громадського здоров’я МОЗ України у партнерстві із Альянсом громадського здоров’я та ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ».

В рамках пілотного проєкту передбачається залучення 100 чоловіків, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ), в Києві та Львові протягом двох років. Перші клієнти отримають CAB LA вже у грудні цього року.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ