Новини

Безкоштовна вакцинація від мавпячої віспи

Мавпяча віспа або Mpox – це рідкісне захворювання, яке було відоме з 1958 року у мавп та з 1970 року у людини в країнах Африки. Однак з травня 2022 року випадки захворювання стали з’являтися в Європі та Америці. Станом на 4 квітня 2023 року підтверджено майже 87 000 випадків, більшість з яких припадає на країни Північної, Південної Америки та Європи. В Україні перший випадок Mpox лабораторно підтвердили 15 вересня 2022 року.

Мавпяча віспа передається від людини до людини через прямий фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Це може бути спілкування з близької відстані, дотики, поцілунки та секс. Чоловіки є більш вразливими до зараження, оскільки понад 96% випадків припадає на них. Зокрема, серед випадків з відомими даними про сексуальну орієнтацію 84,1% стосуються геїв, бісексуалів та інших чоловіків, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ). Тому у багатьох країнах проводиться вакцинація проти мавпячої віспи. Наприклад, у США вже розповсюдили 1 210 296 доз вакцини.

ГО “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” співпрацює з Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та надає доступ до процедури вакцинації від мавпячої віспи. Вакцинація є важливим інструментом у попередженні поширення Mpox в Україні. Вакцина безкоштовна. Для найкращого захисту потрібно дві дози вакцини протягом місяця.

Наш регіональний координатор соціальний працівник ГО “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” в Харкові та співголова Національної ЛГБТІ-консорціум Василь Маліков став одним з перших хто провакцинувався. Він розповів, що процедура пройшла дуже швидко та вакцинація не викликала побічних ефектів.

Якщо ви зацікавлені вакцинуватись від мавпячої віспи, звертайтесь до соціальних працівників ГО “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” для отримання додаткової інформації про процедуру та її доступність.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ