Новини

Українці хворі на ВІЛ/СНІД та туберкульоз пропонували зайнятись сексом, використовуючи половину обрізаного презерватива

Відмова Німеччини, як країни-донора, збільшити фінансування вдвічі на програми Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією може призвести до нестачі коштів, за які зокрема, лише згідно програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу лікування АРТ отримує 21 278[1] українців з ВІЛ. Це змусило сьогодні українських пацієнтів та пацієнтські організації вийти на акцію під посольство Німеччини, з вимогою збільшити фінансування Глобального фонду, адже від цього залежать життя пацієнтів з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом.

Без імені

 

Пацієнти принесли під посольство презервативи, які розрізали навпіл, пропонуючи зайнятись сексом з використанням такого презервативу. Ця символічна демонстрація наочно показала, що лише при повному фінансуванні можливо зупинити епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Адже як половина презервативу не може захисти від інфекцій, так і зменшення фінансування вдвічі не може забезпечити усіх потреб на лікування пацієнтів.

 

Сума грантів, яку надав Глобальний фонд для України на подолання епідемій ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, становить більше $548 млн.

 

«Також за кошти Глобального фонду в Україні здійснюється закупівля протитуберкульозних препаратів 2-го ряду, закупівля препаратів для лікування гепатиту С, швидких тестів на ВІЛ та препаратів для замісної підтримувальної терапії. Забезпечення супроводу лікування чутливого туберкульозу, впровадження протитуберкульозних заходів та здійснення лабораторної діагностики туберкульозу, профілактика серед груп ризику, забезпечення супроводу для пацієнтів, програм замісної підтримувальної терапії. Забезпечення усіх цих програм було б не можливим без грошей Глобального фонду», — розповідає Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, AHF (AIDS Healthcare Foundation).

 

Про ризик для життя українських пацієнтів каже і Дмитро Шерембей, голова Координаційної Ради Всеукраїнської Мережі ЛЖВ: «100% лікування, дає 100% зберігання життів пацієнтів. Тому ми взяли за пріоритет — усіма силами боротися за ці життя. Глобальний фонд завжди допомагав Україні та перекривав дефіцит лікування, який не могла забезпечити держава. Зокрема у 2015 році, коли в Україні сталась катастрофічна ситуація з держзакупівлями ліків, саме завдяки фінансовій допомозі Глобального фонду вдалося врятувати тисячі життів українських пацієнтів та закупити необхідну АРВ та протитуберкульозну терапії. Тому без допомоги Фонду пацієнти просто помруть без ліків».

 

Подібні акції відбудуться днями по всьому світу в рамках всесвітньої кампанії Fund the Fund, яку ініціювала AIDS Healthcare Foundation з метою збільшення країнами–донорами фінансування на програми боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом. Зокрема активісти вже виходили до посольств Німеччини в ПАР, Індії, В’єтнамі, Китаї та країнах південної Америки. 5 липня активісти, які пікетували посольство Німеччини у Києві, також пікетуватимуть офіс Канцлера Німеччини у Берліні. Пацієнти проситимуть уряд Німеччини збільшити фінансування програм Глобального фонду вдвічі, як це вже зробила Канада та пообіцяла зробити Японія.

 

Канада в травні пообіцяла виділити $785 млн, Японія на рівні уряду надати $800 млн, а Франція 26 червня пообіцяла надати Глобальному фонду 1,08 млрд євро на найближчі три роки. Німеччина ж на даний час обіцяє 215 млн євро у 2016 році, але цього недостатньо, на тлі інших країн та потреб Глобального фонду. Цей внесок необхідно, як мінімум подвоїти.

 

«Нещодавня доповідь Глобального фонду показала, що завдяки діяльності Фонду за 2015 рік у світі було врятовано 17 мільйонів життів. Тільки до кінця 2016 року ця цифра має зрости до 22 млн. Тепер же, через відмову у збільшенні фінансування однієї країни-донора, ці пацієнти можуть не отримати життєво необхідного лікування», — каже Денис Годлевський, менеджер з адвокації у Східній Європі, Європейське бюро AHF.

 

Організатори акції: Представництво Фундації АнтиСНІД-США в Україні – AHF (AIDS Healthcare Foundation), Всеукраїнська Мережа ЛЖВ, МБФ «Вертикаль», ГО «Гей-Альянс»,  ВБО “Конвіктус Україна”, ГО «Клуб «Еней».

 

 

Додаткова інформація:

Леся Шутко, 067 245 38 75

Марина Єнжиєвська, 063 039 78 29

 

__________________________________________________________________________

 

Статистика щодо ВІЛ/СНІДу в Україні

Сьогодні ступінь поширеності ВІЛ/СНІДу в Україні є одним з найвищих серед країн Європи. Всього за період 1987-травень 2016 рр. в Україні офіційно зареєстровано 286 807 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 87 491 випадків захворювання на СНІД та 39 666 смертей від захворювань, зумовлених СНІДом[2]. Станом на початок 2015 року під медичним спостереженням перебувало 126 604 ВІЛ-інфікованих громадян України, у тому числі 34 016 хворих на СНІД. Південні регіони України, Дніпропетровська, Київська області та м. Київ залишаються територіями з високим рівнем поширеності ВІЛ-інфекції, Західні області – з низьким рівнем. Більше половини (55%) всіх ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які перебувають під медичним спостереженням, мешкають на територіях Дніпропетровської, Донецької, Одеської областей та м. Києва. У 2015 році кількість нових випадків ВІЛ-інфекції становила понад 15 тисяч осіб.

AIDS Healthcare Foundation (AHF)         

AHF заснована в 1987 міжнародна організація по боротьбі зі СНІДом. На даний момент, в рамках реалізації комплексних медичних програм, AHF надає послуги для більш ніж 639 800 людям, що живуть з ВІЛ/СНІД у 36 країнах Африки, Азії, Європи, Латинської Америки та Північної Америки; 73% наших клієнтів отримують антиретровірусну терапію (АРТ).

 

Глобальний фонд по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією.

Глобальне приватно-державне партнерство, створене для залучення та розподілу додаткових ресурсів з метою профілактики і лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та малярії. Глобальний фонд працює в тісному співробітництві з іншими двосторонніми та багатосторонніми організаціями, доповнюючи загальні зусилля у боротьбі з цими трьома захворюваннями.

 

З моменту свого створення у 2002 році Глобальний фонд став основним джерелом фінансування програм боротьби зі СНІІДом, туберкульозом та малярією. За період свого існування ним затверджено фінансування для більш ніж 572 програм у 144 країнах на суму більше 42 млрд. дол. США. Фонд надає четверту частину міжнародного фінансування для боротьби зі СНІДом, дві третини — з туберкульозом і три чверті — з малярією.

 

Фінансування з боку Глобального фонду дозволяє країнам укріплювати свої системи охорони здоров’я шляхом, зокрема, вдосконалення інфраструктур та професійної підготовки в галузі надання послуг. Глобальний фонд зберігає прихильність роботі в партнерстві для збільшення масштабів боротьби проти трьох захворювань і втілення в життя свого бачення світу — світу, вільного від тягаря СНІДу, туберкульозу та малярії.

 

Глобальний фонд інвестує майже $4 млрд щорічно для підтримки програм, здійснюваних місцевими суб’єктами в найбільш нужденних країнах.

У жовтні/листопаді цього року Глобальний фонд проведе конференцію зі збору коштів, на якій країни оголосять свої нові зобов’язання для 2017-2019 років. Фонд націлений на отримання щонайменше $13 млрд.

[1] Оперативна інформація про офіційно зареєстровані випадки ВІЛ-інфекції, СНІДу та смертей, зумовлених СНІДом за травень 2016, УЦКС

[2] Оперативна інформація про офіційно зареєстровані випадки ВІЛ-інфекції, СНІДу та смертей, зумовлених СНІДом за травень 2016, УЦКС

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар