Новини

Відбулась презентація річного публічного звіту щодо аналізу порушення прав ключових спільнот “Параюридичного хабу”, ГО “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ”

В цілому за рік було прийнято 4564 звернень від представників_ць ключових спільнот. Найпоширенішими були порушення саме в медичній сфері, але по окремих ключових групах вони не завжди посідали перше місце. Так, в групі ЧСЧ (чоловіки, які мають секс з чоловіками), підлітки та транс* найбільше порушень відбулось у сфері громади.

Необхідно зауважити, що поділ заявників по ключових спільнотах проводився умовно
 за однією з ознак, яку сама людина вважала переважною, або яка стала підставою
 для порушення права. При цьому понад 2100 осіб (менш як 50%) заявників мають дві та більше ключових ознак у різних комбінаціях (приміром, ВІЛ та вживання наркотиків; вживання наркотиків та відбування покарання в місцях позбавлення волі; ВІЛ та надання сексуальних послуг тощо). Найбільшу групу в частині порушень прав становлять ЖЖВ та ЛЖВ,
 а також секс-працівники(ці).

За підсумками, найбільша кількість звернень у 2023 році припала на вікову категорію 25-40 років. Цей показник зумовлений й специфікою спільнот та потребами, що в них виникають.

За підсумками було зареєстровано 206 параюристів та параюристок в мережі ІТС DataCheck, з яких 118 надавали допомогу протягом 2023 року.

У звіті також зазначено те, що медичні заклади продовжують залишатися найбільшими порушниками з великою кількістю звернень. Державні заклади й установи також є основними порушниками прав, що підтверджує важливість реформування державного сектору у забезпеченні прав і свобод громадян.

Зі звітом можна ознайомитись нижне:
https://drive.google.com/file/d/1q1rdd9oplif253SxjB8E5JHTIWiOLPWZ/view?usp=sharing

 

Ефективний захист прав ключових спільнот  – це не лише суспільний, але і правовий обов’язок. Гарантування рівності перед законом та основних прав і свобод для всіх громадян сприяє побудові справедливого суспільства!

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ