Новини Події

Стартувала Національна мережа параюридичної допомоги для ЧСЧ від Альянс.Глобал

10 листопада громадська організація “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” розпочала інноваційну навчальну програму підготовки параюристів для захисту прав чоловіків, що мають секс з чоловіками (ЧСЧ) у сфері громадського здоров’я та протидії дискримінації на підставі СОГІ та ВІЛ-статусу.
Серед запрошених тренерів були представники багатьох правових інституцій: Омбудсмен, юристи та адвокати, діючі судді та лідери громадських думок, що мають колосальний досвід роботи в українській та закордонній правовій системі.
Учасниками тренінгу стали 24 активісти ЛГБТ руху та представники ЧСЧ спільноти з Києва, Полтави, Харкова, Одеси, Миколаєва, Херсона, Черкас, Львова та інших регіонів України.

Розпочалася навчальна програма з виступу Валерії Лутковської (Валерія Лутковська, програмна директорка Українського інституту з прав людини, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини (2012-2018), Заслужений юрист України ) яка поділилася з учасниками своїм безцінним досвідом та знаннями у сфері захисту прав людини. Як колишній омбудсмен та адвокат України в ЄСПЛ пані Валерія не лише поділилась своїм досвідом, але і дала учасникам базові знання та практичні поради, які знадобляться учасникам у їх практичній роботі параюристами.
Наступною до навчальної програми приєдналася Яна Шестопалова ( суддя-спікер, заступниця голови Ірпінського міського суду Київської області ), яка змогла не лише пояснити учасникам методи та форму захисту прав у нашій судовій системі але і вперше, для багатьох учасників, дозволила поглянути на судовий процес очима представника суду, а не активістів, що безперечно безцінним досвідом для майбутніх правозахисників.
Завершила програму першого навчального дня пані Наталія Безхлібна ( юристка Юридичної фірми «Asters», фасилітаторка, акредитована медіаторка Centre for Effective Dispute Resolution (Лондон)). Більшість учасників були вражені насиченістю та інформативністю навчального матеріалу і вперше відкрили для себе медіацію, як інноваційний підхід у розв’язанні конфліктів.

Останній день розпочався з лекції та практичних занять Максима Петльованого ( експерт з доступу до інформації, Український інститут з прав людини ), маючи досвід роботи як в громадському так і в державному секторі, він зміг не лише розповісти учасникам про дієві інструменти правозахисту, в умовах нашої національної правоохоронної системи, але і дав можливість учасникам перевірити свої практичні навички, ще до завершення сесії.
Завершив навчальну програму першого тренінгового модулю Ігор Чудовський ( керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Чудовський і партнери», адвокат, правозахисник ). Маючи одночасно і адвокатській і правозахисний досвід Ігор Чудовській, як ніхто інший розуміє важливість захисту прав людини силами громадських організацій, про, що власне він і розповів учасниками які мали змогу поставити йому найскладніші запитання та отримати на них професійну відповідь.
Після завершення навчальної часини тренінгу кожен з учасників мав змогу поділитися своїми враженнями від тренінгу та внести пропозиції щодо його покращення. Більшість учасників були враженими колосальним досвідом лекторів та якістю інформації яку вони отримали, тож ми сподіваємось, що заряд мотивації дозволить нашим майбутнім колегам виконати домашнє завдання, яке вони отримали, та повернутися до Києва 1-2 грудня, щоб з новими силами творити майбутнє параюридичної допомоги в Україні.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар