Новини

Підводячи підсумки жовтня: круглі столи

Підводячи підсумки жовтня: круглі столи

26 жовтня у Вінниці був проведений круглий стіл з представниками громадянського суспільства та влади, присвячений прийняттю обласної програми з ВІЛ/СНІДу, а також стану розробки програми з протидії наркоманії на 2015-2020 роки.
В заході взяли участь активісти найбільш уразливих до ВІЛ груп, керівники та співробітники профільних медичних закладів, представники НУО.

12196239_1047534088613167_8291335924365934246_n

Основні тези зустрічі:
– зниження кількості первинних випадків зараження ВІЛ серед СІН, що тісно пов’язано з програмами зниження шкоди та необхідність найшвидшого затвердження обласної програми протидії епідемії ВІЛ/СНІДу;

– розроблено проект обласної програми протидії наркоманії на 2015-202 роки, до якої включено закупівля препаратів ЗПТ та шприців для програм зменшення шкоди;

– пацієнти ЗПТ висловили надію на підтримку з боку місцевої влади щодо фінансування програм зменшення шкоди, тому що Глобальний фонд зкорочує фінансування програм для уразливих груп;
– наголошено на економічній та соціальній доцільності рецептурної видачі ЗПТ.

В ході жвавої дискусії присутні вирішили:
1. Доручити головному лікарю обласного наркологічного диспансеру контроль за впровадженням наказу МОЗ № 494 щодо врегулювання рецептурної видачі ЗПТ.

2. У разі потреби долучити активістів від уразливих спільнот до адвокаційного процесу затвердження обласних програм.

20 жовтня в Сумському прес-клубі був проведений круглий стіл, який був присвячений проблемі вживання ін’єкційних наркотиків та алкоголю батьками як одного з факторів потрапляння сім’ї в складні життєві обставини. Присутні ділилися своїм досвідом роботи у наданні соціальних послуг сім’ям, що опинилися в складних життєвих обставинах, в контексті хімічної залежності та наголошували на великій актуальності цього питання.

В заході взяли участь активісти спільноти СІН, працівники ВІЛ-сервісних організацій, медичні працівники, журналісти, працівники соціальних служб.

По результатам цієї зустрічі присутні вирішили:
– Укласти спільний план дій та впровадження заходів з надання підтримки сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах через вживання наркотиків та /або алкоголю.

– До реалізації роботи долучати представників спільноти колишніх СІН, як практику роботи за методикою рівний – рівному, в контексті зміни ризикованої поведінки.

– Сприяти впровадженню програми щодо соціального замовлення в регіоні по роботі з особами, що мають хімічну залежність ( СІН та особами, що зловживають алкоголем).

12119159_1047252478641328_2816815249493238770_n

Для довідки:
Робота з укріплення потенціалу та спроможності уразливих спільнот впроваджується громадською організацією “Гей-альянс” за напрямком “Соціальна мобілізація, посилення зв’язків, взаємодія та координація” серед уразливих груп СІН/ЗПТ, секс-працівників, ЧСЧ, колишніх ув’язнених в п’яти областях України (Львівська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Сумська), за фінансової підтримки ВБО “Всеукраїнська Мережа ЛЖВ” та МБФ “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар