Новини

Урочисте святкування Міжнародного дня прав людини у Верховній Раді України

Щорічно 10 грудня за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН світ вшановує верховенство прав людини, рівності і недискримінації. Саме в цей день у 1948 році тому було прийнято Загальну декларацію прав людини. До 70-ої річниці прийняття декларації в українському парламенті пройшли урочисті заходи, співорганізатором яких виступив “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ”.

Українські політики, громадські діячі, представники іноземних країн та міжнародних організацій зібралися, що обговорити стан дотримання прав людини в Україні, актуальні проблеми правозахисту та імплементацію Національної стратегії у сфері прав людини. Обговорення проходило в рамках чотирьох тематичних панелей – “(не)Нові виклики”, “Забезпечення прав дітей та підлітків”, “Дискримінація: від усвідомлення до протидії” і “Жива бібліотека”. Представники “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” виступили співорганізаторами трьох з тематичних напрямків:

У ході роботи панелі “Диксримінація: від усвідомлення до протидії” члени Національного ЧСЧ-консорціуму Andrii Chernyshev, Oleg Alyokhin, Boris Hmelevsky обговорили співпрацю між ЛГБТІ-організацією і парламентом, питання інкорпорації СОГІ у національне законодавство, протидію дискримінації на підставі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а також інклюзію інституту цивільного партнерства у національну правову систему, актуальність і надважливість прийняття нової державної програми протидії ВІЛ/СНІДу і ТБ на рівні закону.

Під час офіційного брифінгу, а також роботи панелі “Забезпечення прав дітей та підлітків” представниця “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” Оксана Ілікчієва разом з представником партнерів з Teenergizer Dany Stolbunov розказали про нещодавно утворену Мережу параюристів-підлітків, яких торкнулася епідемія ВІЛ, наголосили на важливості поширення правничих знань та побудови мережі партнерства за принципом “рівний-рівному” для українських підлітків з груп ризику.

В рамках останньої панелі “Жива бібліотека”, яку модерував Oleksandr Dmitriev, з парламентарями, чиновниками, експертами і представниками іноземних місій про власний досвід правозахисту вперше в історії українського парламенту змогли поділитися представниця трансгендерної спільноти, екс-секс-робітниця, відкритий ВІЛ-позитивний підліток та інші активісті з усіх регіонів країни. Вони не тільки наголосили на актуальних проблем кожної з груп, але й змогли започаткувати нові приємні і корисні знайомства і контакти.

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар