Новини

COVID-19: 10 порад для ЧСЧ

Мохан Сундарарадж, бакалавр медицини та хірургії
(MBBS), магістр охорони здоров’я (MPH), директор програм громадської охорони здоров’я, Mpact.

Респіраторне захворювання, викликане новим коронавірусом (COVID-19) на сьогодні є пандемією, яка змінила наш світ. Хоча інфекція в більшості випадків є самообмежувальною, у деяких людей, в тому числі людей з хронічними захворюваннями, можуть розвинутися важкі ускладнення. Швидке зростання захворюваності, легкість передачі (наприклад, через прямий контакт, кашель або чхання) і слабка глобальна доступність до послуг з тестування викликають почуття страху і провокують загострення стигми – все це проблеми, з якими добре знайомі ЛГБТІ- і ВІЛ-захисники. MPact закликає своїх партнерів використовувати наш колективний досвід. Отримайте інформацію, зверніться за підтримкою і розставте пріоритети для турботи про себе і спільноту.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Центру по контролю і профілактиці захворювань США (CDC), ми пропонуємо наступні 10 порад:

1. Знайте епідемію в обличчя: Люди старше 50 років з ослабленим імунітетом або ті, що вже мають інші захворювання (наприклад, хвороби серця або легенів, діабет), потенційно можуть бути більш вразливими до ускладнень, пов’язаних із захворюванням. Отримайте актуальну і точну інформацію з надійних джерел про вірус COVID-19, про те, як він поширюється і де можна отримати необхідні медичні послуги. Остерігайтеся дезінформації про вірус в соціальних мережах і WhatsApp. Регулярно перевіряйте наступні веб-сайти, інформація оновлюється щодня:

Всесвітня організація охорони здоров’я, поради в період COVID-19
Всесвітня організація охорони здоров’я, COVID-19: постійні оновлення
Центр по контролю і профілактиці захворювань США
TheBody.com, про ВІЛ та COVID-19
Керівництво Національної онкологічної ЛГБТ-мережі по COVID-19
Коаліція зі зменшення шкоди від вживання наркотиків, про COVID-19

2. Захистіть себе: в даний час проводяться тестування вакцини для запобігання поширенню COVID-19, але цей процес може зайняти багато місяців. Щоб знизити ризик передачі інфекції, CDC США рекомендує часто мити руки з милом і водою не менше 20 секунд і використовувати дезінфікуючий засіб для рук із вмістом спирту не менше 60%, якщо миття рук неможливе. Також рекомендується уникати дотиків до очей, носа і рота і носити маску, якщо ви захворіли. Якщо ви або хтось із ваших знайомих живе з ВІЛ, досягнення невизначуваного вірусного навантаження і високої кількості CD4 допоможе вашій імунній системі. Якщо ви надаєте медичні послуги, натисніть тут, щоб дізнатися про додаткові запобіжні заходи, які ви можете вжити.

3. Захистіть свою родину і свою спільноту: Навіть якщо ви почуваєтесь добре, ви можете ненавмисно передати вірус комусь, кому буде важче впоратися з хворобою. Багато лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ), включаючи ЛГБТІ-людей, що вживають наркотики, і ЛГБТІ-секс-працівників, мають обмежений доступ до житла, їжі й інших основних потреб. Простягніть їм руку допомоги і знайдіть способи надати підтримку. Підтримайте людей старшого віку і людей, що мають супутні захворювання.

4. Обміркуйте тісний контакт і подорожі: Соціальна дистанція або карантин уповільнюють поширення COVID-19 в спільнотах, вражених вірусом. Якщо ваша країна повідомила про будь-які випадки COVID-19, вам слід розглянути питання про скасування несуттєвих поїздок і перенесення зборів, тренінгів, семінарів. Проводьте зустрічі через Zoom, Skype або інші інтернет-платформи. Для інших типів контактів, включаючи сексуальні контакти і вживання наркотиків, керуйтеся здоровим глуздом і методами зниження шкоди, щоб захистити себе і своїх партнерів. Прочитайте це керівництво про секс під час епідемії COVID-19 від Департаменту охорони здоров’я Нью-Йорка.

5. Захистіть своє психічне здоров’я: Соціальна дистанція і карантин можуть негативно вплинути на психічне здоров’я людей, особливо серед ЛГБТІ-людей, ЛГБТІ-людей, що вживають наркотики, і ЛГБТІ-секс-працівників, які вже відчувають на собі маргіналізацію і відстороненість від суспільства. Прийміть необхідні заходи для захисту свого психічного здоров’я, звернувшись до друзів і сім’ї. Навчайтеся в своєму місцевому співтоваристві через телефон, соціальні мережі та інші платформи.

6. Будьте готові: В залежності від того, де ви живете, вам може знадобитися запастися антиретровірусними препаратами, PrEP або продуктами харчування, щоб бути краще підготовленим, якщо в країні вживають заходів, що обмежують поїздки або пересування. Поговоріть зі своїм лікарем або фармацевтом про отримання 90-денного запасу ліків, пов’язаних з ВІЛ.

7. Спостерігайте за симптомами: Згідно CDC, лихоманка, кашель і задишка можуть розвинутися через 2-14 днів після впливу COVID-19. Однак наявність цих симптомів НЕ говорить про наявність вірусу COVID-19. Прийміть заходи обережності і проконсультуйтеся з лікарем, якщо вам необхідно пройти тестування і / або відправитися на карантин.

8. Пройдіть тестування: Якщо ви підозрюєте, що можете бути заражені COVID-19, дізнайтеся у свого лікаря або в місцевих органах охорони здоров’я, де можна пройти тест. Якщо доступ до тестування обмежений або недоступний, адвокатуйте надання доступу до тестування, звертаючись до місцевих чиновників і вашого уряду.

9. Боріться зі стигмою: Як і стигма, пов’язана з ВІЛ, стигма, пов’язана з COVID-19, може стати відчутною проблемою. Ми повинні рішуче боротися зі стигмою у всіх її проявах за допомогою інформування та навчання населення.

10. Залишайтеся проактивними, не панікуйте: Новизна і швидке поширення COVID-19 можуть бути страшними і приголомшливими. У цей час необхідно, щоб ми залишалися активними і пильно стежили за тим, щоб не робити з цієї проблеми сенсацію і не провокувати паніку. Давайте спиратися на наші численні сильні сторони і досвід і разом боротися з цією епідемією як глобальне співтовариство.

Оскільки країни вживають власних заходів щодо стримування поширення COVID-19, MPact залишатиметься відкритим і працюватиме онлайн. Тренінги та семінари під керівництвом MPact були скасовані або перенесені до подальшого повідомлення. Тим не менш, ми будемо продовжувати виступати в якості ресурсу для наших партнерів і адвокатів з усього світу. Якщо у вас є які-небудь питання або проблеми, будь ласка, зв’яжіться з нами за необхідності.

У солідарності,
команда MPact
contact@mpactglobal.org
Джерело: https://mpactglobal.org/covid-19-10-tips-for-lgbti-advocates-worldwide/

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар