Новини

Норвегія стала першою країною, яка пропонує безкоштовну доконтактну профілактику (ДКП, PrEP) для осіб з підвищеним ризиком інфікування ВІЛ

Норвегія стала першою країною, яка пропонує безкоштовну доконтактну профілактику (ДКП, PrEP) для осіб з підвищеним ризиком інфікування ВІЛ
Повний текст – тут 
Truvada_Image-2
Норвегія стане першою країною, яка пропонує здійснювати профілактику ВІЛ за допомогою трувади через Національну службу охорони здоров’я.

Трувада – ці препарат, який приймається в якості ДКП людьми, схильними до ризику зараження ВІЛ. Ефективність вживання ДКП було давно доведено, вона значно знижує ризик зараження ВІЛ-інфекцією і в даний час доступна тільки в декількох країнах, в тому числі у Франції, США, Норвегії та Південної Африки.

В Австралії ДКП можна отримати за рецептом, але так як віна ще не була схвалена Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS), вона може коштувати сотні доларів за рецепт. Багато австралійців, які використовують ДКП, імпортують її з-за кордону, часто через такі структури як PrEPAccessNow.

Міністр Норвегії з питань охорони здоров’я та соціального забезпечення Bent H?ie зробив оголосила про новину на початку цього тижня, кажучи що Трувада буде доступна в країні для людей, схильних до ризику зараження ВІЛ безкоштовно.

Місцева організація, HIV Norway, лобіювала PrEP в країні протягом багатьох років разом з Інститутом громадської охорони здоров’я та Управління охорони здоров’я.

“ДКП сприятиме скороченню числа нових випадків інфікування в гей-співтоваристві, так як геї стикаються з ризиком інфікування набагато вище, ніж загальне населення в цілому”, заявив Лейф-Ове Хансен, президент HIV Norway.

“Використання презервативів і надалі зменшується” – продовжив він, “і ми щасливі, що ДКП в даний час є невід’ємною частиною служби громадської охорони здоров’я».

 

Про автора

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ

Залишити коментар